Uroczystości szkolne

Obowiązek organizacji szkolnych imprez i zamówienia cateringu spoczywa często na rodzicach uczniów i dyrekcjach szkół. Szkolne bale mają swoich zwolenników i przeciwników, ale podążając za trendami dzisiejszych czasów, trudno już sobie wyobrazić gimnazjum bez imprezy po egzaminach czy liceum bez połowinek. Jak powinny wyglądać przygotowania do tego wyjątkowego wieczoru, aby młody człowiek na długo miał co wspominać?



Bal Gimnazjalny

Zazwyczaj odbywa się na terenie szkoły, na przykład w sali gimnastycznej, choć w wielu przypadkach organizatorzy wynajmują lokale. Organizowany jest dla uczniów klas III gimnazjum, po zdaniu wszystkich egzaminów kompetencji, a przed zakończeniem roku szkolnego.


Przygotowanie wydarzenia powinno być gruntownie przemyślane. Młodzież chce przede wszystkim dobrze się bawić. W wieku kilkunastu lat nie ma się jeszcze w zwyczaju siedzieć przy stole i rozmawiać długimi godzinami. Dlatego w tym przypadku sprawdzi się catering złożony z dwudaniowej kolacji, a następnie prostych przekąsek typu fingerfood. Warto rozstawić je na stołach szwedzkich. W menu nie powinno zabraknąć smacznych deserów i na przykład okolicznościowego tortu.



Połowinki

To impreza z okazji przekroczenia połowy nauki w liceum, technikum lub na studiach. W szkołach średnich zwyczaj ten został zaczerpnięty właśnie ze środowiska akademickiego. Wieczór ten ma charakter często mniej formalny. Młodzież bawi się w klubach, dyskotekach, wynajmuje sale w lokalach. Polecany catering powinien być atrakcyjnie udekorowany, smaczny, wygodny do jedzenia w każdych okolicznościach. Fingerfood to wygodne przekąski na tzw. kęs. Można je jeść bez sztućców. Polecamy również zakąski zimne i gorące.

Studniówka

Pierwszy dorosły bal w życiu każdego młodego człowieka. To typowo polska tradycja – w pozostałych krajach bale organizuje się po egzaminach, a nie przed. Tutaj wszystko powinno być dopięte na ostatni guzik – od dekoracji sali, poprzez wynajęcie zespołu lub DJ-a, aż po odpowiednio skomponowany catering. Młodzież bardzo emocjonalnie traktuje przygotowania do studniówki. Zwłaszcza dziewczęta chcą wyglądać tego wieczoru naprawdę zjawiskowo. Muszą mieć piękne fryzury i niepowtarzalne kreacje.


Domeną rodziców jest zadbanie o to, co znajdzie się na stołach, przy których zasiądą goście. W daniach głównych sprawdzą się zupy-kremy, delikatne w smaku i aromatyczne. Polecane są również zapiekane ziemniaki, krokiety, pieczone mięsa podane w atrakcyjnej formie. Nie można zapomnieć także o przekąskach zimnych i gorących, w końcu zabawa ma trwać całą noc. Firmy cateringowe często oferują również okolicznościowe torty. Warto taki zamówić.



Bal Absolwenta

Studenci po obronach prac magisterskich chętnie organizują sobie pożegnalny Bal Absolwenta. W zależności od charakteru grona, które ma w nim wziąć udział, może on przybrać formę mniej lub bardziej zobowiązującą pod względem strojów i menu. Uroczyste gale i bankiety nie są w tej kwestii rzadkością. W Food&Fun oferujemy catering dostosowany do każdej okazji.

Food & Fun, ul. Spisaka 18, 02-495, Warszawa Telefon: 695-507-789, Email: a.kurek@foodnfun.pl

Copyright © 2000 - Dil group

Projekt i wykonanie : AsadWeb